torstai 2. huhtikuuta 2015

Virkatun kilpikonnan tarina

Sain jostain päähäni virkata kilpikonnan. Sellaisen iloisen keltaisen kilpikonnan. Olin suunnitellut mallia mielessäni viime viikot ja nyt vihdoin oli aikaa käsitöille. Tämän mallin ohje (kaikkien mutkien jälkeen) on ihan omasta päästä sovellettu.

Mitä tarvitset? Virkkuukoukku no.5,5 ja matonkudetta. 

Kilpikonnasuunnitelmani mukaisesti aloitin työn juuri niin kuin kaikki kerrosvirkkaustyöt aloitetaan. Virkkasin aluksi 6 kjs ja suljin työn ks ympyräksi aloitussilmukkaan + 3 kjs


Jatkoin virkkaamalla 9 ks ympyrään.



Käsissäni oli hyvä alku. Hyvä alku monenlaiselle virkkaustyölle, itseasiassa hyvä alku myös pikkukopperoiselle(?!) 

Tuumin mielessäni pääsiäisen olevan tuloillaan ja toisaalta rumille muovisille taimi-istutusastioille olisi kiva saada ympärille pikkuruiset korit. Kilpikonna-projekti jatkuikin siis korin virkkaamisena. 

Työ jatkuu...
Toiselle kerrokselle jokaiseen jokaiseen ed. krs silmukkaan 2 ks
(yht kerroksella 20 ks).

Työ jatkuu virkaten 1 ks jokaiseen ed. krs silmukkaan, huom. kuitenkin että joka kerroksella lisätään/kavennetaan työtä hieman.
3 krs: joka toiseen 1 ks ja joka toiseen 2 ks 
4 krs: joka kolmanteen s 2 ks
5 krs: joka neljänteen 2 ks
6 krs: joka viidenteen 2 ks
7 krs: 1 ks jokaiseen ed. krs s (ei lisäyksiä)
8 krs: joka seitsemänteen 2 ks
9 krs: 1 ks jokaiseen ed. krs s (ei lisäyksiä)
10 krs: joka kahdeksanteen 2 ks

Olin niin innoissani koripohjan virkkaamisesta etten malttanut lopettaa. Lopulta pohja alkoi näyttää hieman suurelta. Tällä kertaa jopa liian suurelta niiden taimi-istutusastioiden ruukujen suojuksiksi. Virkatun kilpikonnan sijaan pyörittelinkin käsissäni nyt siis liian suurta korinpohjaa.. 

Aikani tuumailtua muistin jossain näkemäni idean virkatusta piirakkavuuansuojuksesta. 
Aikeissani oli ollut virkata ko. piirakkavuuansuojus joten päätin, että sehän tehdään sitten nyt! 

Hain keittiönkaapista piirakkavuuan ja tällä kertaa ilokseni havaitsin työn olevan likimain vuuan kokoinen. 

Virkkasin vielä muutaman kerroksen seuraavasti: 
11 krs: 1 ks jokaiseen ed. krs s
12 krs: 1 ks jokaiseen ed. krs s
13 krs: joka yhdeksänteen 2 ks






Reunan virkkaaminen: 
Virkkasin jokaisen ed. krs sisempään silmukkaan 1 ks. Jatkoin virkkaamista samalla tavalla koko kierroksen. Virkkaamalla vain siempään silmukkaan saat kopperoisen reunan ikään kuin `nousemaan`.



Seuraavalla reunakerroksella virkkasin normaalisti 1 ks jokaiseen ed. krs silmukkaan (ei enää niihin sisempiin silmukoihin, vaan normaalireunavirkkauksena). Levensin reunaa (kurtutti ikävästi liikaa sisäänpäin) virkkaamalla joka toiseen edell. krs s 1 ks ja joka toiseen 2 ks.



Kahvat
Toisen reunakerroksen virkattuani virkkasin vielä kolmannen ks kerroksen. Erona aiempaan kerrokseen laskin aluksi työn kokonaissilmukat. Sain tulokseksi 90 s. Jaoin kokonaismäärän kahdella = 45s. Työn keskikohdaksi voisi näin ollen ehkä ajatella 35:nnen, koska kahvaa varten tarvittaisiin 10 s `väli`. Virkkasin kahvakierroksella aluksi 35 ks ja sen jälkeen reunasta irrallisena (samalla langalla joka työssä kiinni) 11 kjs. Käännyin työssä takaisinpäin ja virkkasin ketjusilmukkajonolle vahvistuskerroksen (10 kjs). 



Kuvat ovat hieman harhaanjohtavia, koska virkkaus tehdään työssä kiinni eikä erillisenä. En vaan tajunnut ottaa kuvaa virkatessa.

Kiinnitin juuri virkatun kahvan reunan 45:teen s. Jatkoin reunan virkkaamista 35s verran ja tein samanlaisen (reunasta "irrallisen") 11 kjs jonon, jonka vahvistin taas peruuttamalla takaisin jonon alkuun.

Nyt joku saattaa ihmetellä kuinka kahvan muka saa kummastakin päästä työhön kiinni? (vahvistuskerroshan palauttaa virkkauksen kahvan alkupäähän, ei kiinnityskohtaan). Minäpä kerron: virkattuasi vahvistetun kahvan olet siis taas kiinni reunassa, kahvan alkupäässä. Virkkaa nyt niihin 10:nnen välisilmukkaan (tavallaan kahvan alla) 9 s. 10:nnen kohdalla nappaa irrallinen kahva mukaan työhön ja kiinnitä se muutamalla ks reunaan kiinni. Olipas monimutkainen selitys. Toivottavasti siitä saa jotain selkoa ja jos ei, aina saa kysyä! :) 

No..Tällä kertaa ei tullut virkattua kilpikonnaa eikä taimiruukunsuojusta. Tuli virkattu piirakkavuuansuojus! 



Toiminee omassa virassaan tai sitten vaikka tuikkujen aluslautasena.




Lopuksi muutama vinkki työskentelysi helpottamiseksi: 
  • merkitse kerroksen aloituskohta jollain, esim. pujottamalla lanka kohtaan josta kerros on alkanut. Helpottaa huomattavasti työskentelyä kun ei tarvitse kokoajan laskea montako silmukkaa milläkin kerroksella kokonaisuudessaan on.
  • niille joille nämä virkkaustermit eivät niin tuttuja muutama selvennys: s = silmukka, kjs = ketjusilmukka, ks  = kiinteä silmukka.Hyvät kuvalliset ohjeet silmukoiden opettelemiseen     löydät esim. Novita - Opi virkkauksen lyhenteet ja perussilmukat
  • muista venytellä! Virkkaaminen ON Koukuttavaa ja saattaa viedä mukanaan. Itse saatan jumittua samaan asentoon pitkiksi ajoiksi ja lopulta on niin valmis työ kuin koukkuselkäkin! :)



Ihanaa kun on muutama päivä ylimääräistä lomaa. Aikaa vaan olla, aikaa loikoilla, aikaa puuhailla ja tehdä vaikka lisää käsitöitä!

Toivotan kaikille oikein rentouttavaa ja Hyvää Pääsiäistä! :)

P.s. Jos Pääsiäisenä mielesi tekee kirppuilla, Helsingissä olisi ainakin: 
  • Kaapelitehtaalla kirppismaraton 3-6.4.2015 klo 12-17.00
  • Malmintorin kirppis 5-6.4.2015 klo 8-14.00

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Otan mielelläni vastaan kommentteja tai terveisiä.
Kiitos kun vierailit NoKuLasSa. Toivottavasti palaat pian! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...