perjantai 17. huhtikuuta 2015

Liian herkullisia astioita

Tunnustaudun astiafriikiksi.
 
Intoni liian herkullisia astioita kohtaan on alkanut minun ollessani jo hyvin nuori. Eri aikoina astiamieltymykseni ovat muuttuneet ja muokkautuneet, mutta mielenkiinto kauniita ja liian herkullisia astioita kohtaan on aina säilynyt. Tässä postauksessa raotan hieman astiakaappini aarteita. Kirpputorilta ostettu mäntyinen kulahtanut ja ruma astiahylly sai hionnalla ja maalaamalla uuden ilmeen ja kannattelee nyt ihania aareitani.
 
Alla kuvassa Arabian liian herkullisia kahvikuppeja <3
 
Ylärivi:
 • (turkoosi) Arabia Retikka. Malli EP. Suunnitteluaika mallille 1933, koristelle 1965. Suunnittelija Jäderholm-Snellman Greta-Lisa, Ahola Hilkka-Liisa. Tuotannossa vuosina 1965-1970.
 • (sininen) Arabia Apilakuvio-tyyppinen kahvikuppi. Malli EP-mallin kaltainen. Suunnitteluaika 60-luvulla? Suunnittelija itselleni tuntematon. Kakkoslaatua? (kuvio niin suttuinen).
 • (sininen) Arabia Sohvi. Malli OZ. Suunnitteluaika: mallille 1949, koristeelle 1960. Suunnittelija Uosikkinen Raija. Tuotannossa vuosina 1961-1970.
Alarivi:
 • (keltainen) Arabia Aita. Malli AA. Suunnitteluaika tuntematon. Suunnittelija Kaj Franck. Tuotannossa 60-luvulla?
 • (turkoosi) Arabia Retikka.
 • (sininen) Arabia Sohvi, kts tiedot yllä.
Alla kuvassa

Ylärivi:
 • (turkoosit ja keltainen) Arabia Retikka, kts tiedot yllä.
Alarivi:
 • (sininen) Arabia Sohvi, kts tiedot yllä.
 • (turkoosit) Arabia Salla. Malli EP. Suunnittelija itselleni tuntematon. Suunnitteluaika 1960-luvulla.

Alla kuvassa
 
Ylärivi:
 • (keltainen) Arabia Armi. Malli EP. Suunnittelija tuntematon. Tuotannossa vuosina 1966-1971.
 • (turkoosit) Arabia Retikka. Kts tiedot yllä.
Alarivi:
 • (siniturkoosi) Arabia Molla. Malli ML. Suunnitteluaika mallille 1934, koristelle 1970. Suunnittelija Jäderholm-Snellman Greta-Lisa. Tuotannossa vuosina 1970-1972.
 • (sininen) Arabia apilakuvio-tyyppinen kahvikuppi.
 • (keltainen) Itselleni tuntematon keltainen Arabian kahvikuppi. Ehkä 1970-luvulta?
 • (keltainen raita) Arabia Aita. Kts tiedot yllä.
Kupeille on myös ihania erilaisia ja erivärisiä tasseja. Kaikki kahvikuppini ovat käyttöastioita ja yhdistelen usein erivärisiä kuppeja ja tasseja toisiinsa.

Alla oleva lautanen on yksi ehdottomista suosikeistani. Sen lisäksi että se on suloinen, on siinä paljon muistoja lapsuudesta.
 • Arabia Pirtti(joskus tapaa kutsuttavan myös Mökki). Malli FF. Suunnitteluaika n.1951. Suunnittelija Granlund Svea. Tuotannossa vuosina 1951-1959.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Viime aikaisin villitykseni ovat sinivalkoiset lautaset ja
kahvikupit. Näitä olen myös niin ikään haalinut kirpputoreilta.

Sinivalkoisia astioita löytyy ranskalais,- ja englantilaisromanttiskuvioisina sekä kiinahenkisellä teemalla. Itse tykkään niistä kaikista. En ole oikein osannut päättää mikä niistä olisi eniten minua, ja toisaalta sinivalkoinen pohja mahdollistaa kaikkien sopimisen toistensa kanssa.  
 Arabian Maisema-sarjan astiat ovat sinivalkoisista astioista minun suurimpia aarteitani. Nuo kolme lautasta: pullalautanen, ruokalautanen ja isompi ovaalinmuotoinen lautanen ovat uusimpia kirppulöytöjäni. Yhteensä noista kolmesta lautasesta maksoin maltilliset 5,00€.
 • Maisema, Malli AS. Suunnitteluaika 1936. Suunnittelija Reinhard Richter. Tuotannossa vuosina 1941-1971. Maisema-sarja suunniteltiin alkunperin vientituotteeksi kilpailemaan englantilaisten posliiniastioiden kanssa. Alusta asti se osoittautui myyntimenestykseksi myös kotimaanmarkkinoilla.

Itse tunnistam maisemasarjan astiat omatakeisesta lautasten kulmamuodoista ja tietysti väristä ja kuvioista. Huomasin vasta hiljattain, että näissähän ei ole todellakaan aina sama kuva. Tarkemmin asiaa tutkittuani sain selville että maisema-sarjan kuvioita on painettu yli 50 erilaista, joten ei ihme !
 
Ruokalautasessa leima kaudelta 1949-1964.
 

Pieni nirhauma on tuon ovaalinmuotoisen lautasen reunassa, mutta 1,00€ hintaan pystyn elämään sen kanssa.
 

Ovaalin muotoisessa tarjoiluastiassa piippuleima vuosilta 1932-1949.
 Pullalautasen leima kaudelta 1964-1971.
 

Maisema-sarjaa valmistettiin aluksi vain tummansinisenä, mutta myöhemmin tuotantoon tulivat myös punainen, vihreä, ruskea, musta(harmaa) ja vihreänsininen. Kaikista pisimpään tuotannossa kuitenkin oli alkuperäinen tummansininen. Eri aikakausien maisema-astiat tunnistaa  tehtaanleiman perusteella. Vaikka kuvat eri aikakausina ovat muuttuneet, yhdistänee Maisema-astioita ruusukuviointi niiden reunassa.
 

Sitten olisi näitä Willow-sarjan-tyyppisiä lautasia. Omat lautaseni ovat halpoja Malesiassa tehtyjä feikkejä, mutta haaveilen vielä joskus saavani kokoelmiini myös Arabian aitoa Willowia.
Kuvio on näissä feikeissä hyvin alkuperäisen kaltainen, mutta tietyistä yksityiskohdista jopa maallikkokin tunnistaa aidon feikistä. Näitä ovat omissani mm.
- Puuttuva Arabian leima
- Kuvion puu vasemmalla
- lintuja ei ole kaksi vaan yksi ja se lentää oikealta
- kuvan rakennus koristeellisempi
- veneilijä oikealla
- sillan yli matkaavat ihmiset kulkevat oikelle.
 

Vertaa itse, huomaat varmaan eron. Yllä feikit, alla oikea Arabian Willow. (alempi kuva lainattu Astiataivas)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Yksi hurahdus on tietysti nämä vanhat peltipurkit. Nämäkin kaikki(pilkullista lukuunottamatta, joka Ikealainen) on haalitty kirpputoreilta tai tori.fi kautta. Nuo raidalliset ovat Aarikan vanhoja talouspurnukoita, jotka nykyjään ovat sisustajien keskuudessa arvossa arvaamattomassa. Itse en osta purkkeja vain koriste-esineiksi, vaan pyrin säilyttämään niissä myös jotain. On niissä milloin mitäkin ollut, tiskitableteista cashewpähkinöihin.
 
 
Roskiksesta dyykattu pikkuhyllykkö, kahvikuppi- ja peltipurkki ihanuuksia.
 
 • Ylähyllyn keltaisten kahvikuppien tarkemmat tiedot ovat itselleni mysteeri. Kahvia-kahvipurkki 50-luvulta.
 • Alahyllyllä Arabian Retikka ja Sohvi (kts tiedot yllä)
 •  


  Eri aikakausien Arabia-astioita voidaan tunnistaa astian pohjassa olevasta leimasta:
  
  Lähde: http://arabia.kokoelma.fi/leima_valinta.aspx.
  

  Omat arabialaiseni ajoittuvat pitkälti ko. kuvasta alimman leimakauden (1949-nykyhetki) astioiksi. Joitakin piippuleimaisia (leimakuvassa toisiksi alin rivi, toinen oik.) löytyy myös.

  Keräily on kivaa. Se on vähän kuin aarteenmetsästystä. Onhan näitä kuppeja ja lautasia vielä liikkeillä, mutta keräilyssä tarkoituksena ei ole saapastella astiakauppaan, maksaa itseään kipeäksi ja sulloa astioita kaapin pohjalle. Minulle keräily on maltillista, joskus ehkä myös hidasta. Lisäksi olen (joutunut) asettanut itselleni hintarajan, mitä astioista olen valmis maksamaan. Astian maksaessa euronkin asettamaani hintaa enemmän, jää se hyllyyn. Tällä tavoin saan pidettyä atiakeräilyharrastuksen `hallinnassa`, mielekkäänä ja aarteenmetsästys-henkisenä. Joskus nimittäin on se hetki ja löytyy se kuppi tai lautanen, vielä sopivan hintainenkin ja silloin se napataan matkaan. Kaikki astiani ovat hieman "eri paria" mutta se on se tavallaan on tarkoituskin.

  Lisää liian herkullisia astioita voi bongata ja tunnistaa Arabian desingmuseo käyttökeramiikan sivustolta. Sivulla voi hakea astioita suunnittelija, koristeen tai leiman mukaan.
  Arabia käyttökeramiikka - Esinehaku

  Hyvää ja toivottavasti myös keväistä viikonloppua!

  1 kommentti:

  1. Tutunnäköisiä kuppeja varsinkin tuo Sohvi,lapsuuden juhlakahvikuppi Äidilleni. Yhtään ei ole säästynyt mutta haaveissa saada edes pari...ja kirppistely on mukavaa Aarteenmetsästystä ja se Tunne kun törmäät johonkin ihanaan ja vieläpä edullisesti,kyllä kädet tärisee kun odotus palkitaan! Mukavat sivut sulla ja blogi ☺ja nuo purkit ...

   VastaaPoista

  Otan mielelläni vastaan kommentteja tai terveisiä.
  Kiitos kun vierailit NoKuLasSa. Toivottavasti palaat pian! :)

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...