sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Pelargonien herättely #varmamerkkikeväästä

Nyt se on alkanut. Pelargonien kevät.
Viime syksynä, heti kylmien ilmojen saavuttua, kukkaystävämme siirtyvät jo toista vuotta kellariin talvehtimaan.

En ole itse mikään hortonomi (koskaan ollut) ja vinkin näiden talvettamiseen sain eräältä naapurilta. Kiitos hänen. 
Puutarhailu on todellakin parhaimmillaan jaettua iloa.
Käsitykseni mukaan on monenlaisia tapoja näiden talvettamiseen. Tässä kirjoituksessa kerron minun tavastani joka nyt ainakin tähän saakka on tuottanut tulosta.  Joidenkin ohjeiden mukaan tulisi pelargoneja kastella talven aikana joitakin kertoja, kun taas toiset eivät kai kastele niitä lainkaan. Itse olen tainnut omilleni vilauttaa vesitippaa kerran.

Kellarissamme, AKA "Verstas" on talvisin ehkä kymmenisen astetta lämmintä. Se lienee sopiva lämpötila pelargonien talvettamiseen.

Haimme ystävämme 2 viikkoa sitten (helmikuun loppupuolella) pimeydestä kohti valoa. Porukka ei kieltämättä kovin hääviltä näyttänyt. Joissain hassuissa rangoissa oli jo alkanut pienet vaaleat vanat kasvaa(?). Talvehtineita ystäviämme oli tuolloin yhteensä kymmenen. 


Hesaria kellarin lattialle, multapussi ja ruukkuja esiin. Nyrhimme rangoista pois kaiken kuivuneen ja lakaistuneen. Jopa ne vaaleat vanat, joita nämä sankarit olivat kellarissa alkaneet kasvattaa.

Nyrhimisvaiheessa elinvoimaisia rankoja (niitä joissa vihreää vielä havaittavissa on) voi kuulemma jakaa. Kokeilimme tätä jakamista tänä keväänä ensimmäisen kerran ja jakamalla kymmenestä kuivakasta rangasta saimme 18 kuivakkaa ranganalkua :) Tämän jälkeen siirsimme nämä kaikki rangat uusissa mullissa ikkunalaudoille valoon heräilemään.


Koitin talvettaa myös nk. enkelipelargoniaa, mutta se oli talven aikana täysin kuollut. Pitäisi varmaan tutustua enemmänkin pelargonien eri lajikkeisiin. Löysin vasta yhdestä perenna-aiheisesta kirjasta kokoelmakuvan eri lajikkeista. Mietinkin viime kesänä, miksi joidenkin yksilöiden lehdet olivat tummempia, punertavempia tai "suomuisempia" kuin toisten. Nyt selvisi sekin.


Tänään n.2 viikkoa viikkoa myöhemmin ystävämme voivat mainiosti! Heti saavuttuaan valoon rangat alkoivat kasvattaa vihreitä nysiä. Nyt ne nysät muistuttavat jo lehtivanoja.




Jossain puutarhalehdessä kehoitettiin lannoittamaan kasveja heti kun rankaan on alkanut kasvattamaan lehtiä. Kehoituksen mukaisesti olemme antaneet ystävillemme puolikkaita luonnonravinnepuikkoja (kts etuualalla muovirasia). Mitälie merilevä/broilerinlantasekoitetta, mutta väittävät edistävän ja vahvistavan kasvua.




Pelargonia on vain yksi esimerkki kestävän kehityksen puutarhailusta. Eipä tarvitse joka vuosi olla ostamassa niitä kun vaan jaksaa nähdä sen pienen vaivan mitä niiden talvettaminen vaatii. Sen lisäksi että ne säilyvät vuodesta toiseen, tuottavat ne myös lisää uusia pikkuisia Pelargonien alkuja. 

Nyt vaan seurailen ystävieni kasvua, ehkä jopa juttelen niille välillä. 


Hyvää Naistenpäivää Kaikille upeille naisille, etenkin Siskolleni, Äidilleni ja Isoäidilleni <3




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Otan mielelläni vastaan kommentteja tai terveisiä.
Kiitos kun vierailit NoKuLasSa. Toivottavasti palaat pian! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...