lauantai 9. marraskuuta 2013

A-Kaupan viinipullolyhty

Luin netistä viinipulloista tehdyistä lyhdyistä. 
Kynttilänvalon suurena ystävänä olen huomannut, että monien lyhtyjen ulkokäytössä on syksyisin haasteena kova tuuli ja/tai sade. 

Innostuin lukemastani ideasta kovin ja päätin heti kokeilla. Idea osottautui niin kivaksi, että ajattelin jakaa sen täällä kanssanne. 

Mitäpä siis lyhtyjen valmistamiseen tarvitset?
Hanki (Juo) viinipullo. Merkillä, laadulla, koolla tai ulkonäöllä ei ole väliä. Tärkeintä on, että pullo ulkonäöllisesti ja sisällöllisesti miellyttää sinua. Itse kävin vartavasten A-kaupalla tutkimassa hyllyjä, jotta löytäisin tarkoitukseen täydellisen pullon. 

Melko pian arpoessani hyllyillä luokseni saapui nuori herrasmies myyjä ja kysyi mahdanko tarvita jotain apua? 
Samantien lähti myyjälle vastakysymys;

- "Ootsä varma, että SÄ haluat auttaa? Etsin nimittäin seuraavanlaista pulloa: pullon pitää olla väriltään kaunis. Äläkä kysy mikä on kaunis väri, sen näkee kun se osuu kohdalle. Se ei saisi maksaa yli kymmentä euroa ja korkin tulisi olla tehty korkista, ei mitään metallikierrekorkkimalleja. Jos viini maistuisi hyvälle, niin se on aina Bonusta. Ja ainiin, tykkään erityisesti Ranskalaisesta." 

- "Jaa-has..". oli vastaus, jota seurasi kaino hymy. 
Siinä sitä sitten ihmeteltiin mikä Mademoiselle Jaatiselle voisi olla se The Pullo

Noo, en saanut Ranskalaista, tai sain, mutta se on toinen tarina. Matkaani tarttui metallikierrekorkillinen saksalainen Liebfraumilch, kavereiden kesken paremmin tunnetaan nimellä "Lippis". Hintakin oli kohtuullinen, juuri budjettiini asettuva 6,49€/pullo.
Sitten vaan neste pullosta parhaaksi katsomallaan tavalla ulos ja lyhdyntekohommiin. Esivalmisteluihin tarvitset ämpärin kylmää vettä, puuvillalankaa, asetoonia ja tulta. 

Kieritä pullon ympärille n. 5 kerrosta puuvillalankaa. Ota puuvillalanka pullon ympäriltä ja kasta lankamytty asetooniin. Kun mytty on täysin kostea kiedo se takaisin pullon ympärille. Nyt HUOM. kiedontakohta tulisi olla se, josta pullon haluat katkeavan. Itse nappasin pullonpohjasta n. 5cm. 

Nyt alkaa mielenkiintoinen vaihe. Pullo vaaka-asennossa kädessä, kieritetty asetoonipuuvillalanka ympärillä sytytä lanka tuleen. Kierittele pulloa vaaka-asennossa ja anna langan roihuta pullon tulevassa leikkauskohdassa. Omassa kokeilussani lanka paloi ehkä parisen minuuttia. Kun liekki alkaa sammua laske pullo kylmävesi ämpäriin ja kuinka ollakaan, pohja putoaa ämpärin pohjalle.

En meinannut uskoa tuon tepsivän, mutta omasta kokemuksestani voin kertoa, että näin se menee.

Pullon reuna jää "leikkauskohdasta" tosi teräväksi, joten reunaa kannattaa hioa hiukan hiekkapaperilla pitäen pulloa pystyssä ja kieritellä sitä varovasti hiekkapaperin päällä.

Testattu on myös se, että tuikku saa pullonkaulan kautta tarpeeksi happea elääkseen. Sitten vaan tuikku maahan ja pullo päälle. 
Ei haittaa tuulet eikä tuiverrukset ja tunnelmallinen pihalyhty on valmis!
Innoissani tein useita lyhtyjä. Yhden ympärille liimasin pitsikangasta ympärille korsteeksi :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Otan mielelläni vastaan kommentteja tai terveisiä.
Kiitos kun vierailit NoKuLasSa. Toivottavasti palaat pian! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...