torstai 5. syyskuuta 2013

Tilkkukassin uusi elämä

Sen lisäksi että rakastan itsetehtyä, näpertämistä, kunnostamista sekä itse aikaansaatua, niin olen myös kaiken ekologisuuden ja kierrättämisen suuri puolestapuhuja. Antaa vanhalle tavaralle uusi elämä kunnostamisen tai uudelleen käytönsuunnittelun kautta lämmittää aina sydäntäni valtavasti. 

Olen hiljattain hurahtanut mattojen virkkaamiseen. Työ edistyy nopeasti, eikä vaadi tekijältään kuin perusvirkkauksen silmukkojen tuntemusta, sekä hyviä hartiavoimia :) (joskus matonkude, riippuen materiaalista on nimittäin hyvinkin napakkaa.)


Aluksi en edes tiennyt millaista matonkuteen tulisi olla, mutta kuten sanotaan "työ tekijäänsä opettaa", opin itsekin nopeasti joutuisamman ja nihkeän virkattavan materiaalin eron. Itse henkilökohtaisesti pidän erityisesti trikookuteesta, josta suurinosa matoista perinteisesti virkataankin. Trikookuteissakin kuitenkin on reilusti eroja niiden joustavuudessa ja käsiteltävyydessä.

Tänään kuitenkin valmiksi muotoillut trikookuteet saivat jäädä nurkkaan ja löysin aivan uuden ulottuvuuden, uuden aluevaltauksen matonkudemateriaaliksi, nimittäin Tilkkukankaat.

Sain noin vuosi sitten äidiltäni suuren tilkkukangaskassin, jonka hän oli aikanaan perinyt isotädiltämme. Isotätimme oli intohimoinen käsityöammattilainen, jolla oli tapana säästää, säilyttää ja suojella jokainen tilkku tarkkaan sitä vaalien. Vuosien aikana niistä varmaankin sadoista, ellei tuhansista ompeleista oli kertynyt hurja määrä pienempiä ja isompia kankaanpaloja. Äitini oli joskus haaveillut tekevänsä niistä tilkkupeitton, mutta hieman epävarmana ompelijana, kenelle tahansa tilkkutäkin ompeleminen saattaa osottautua erittäinkin haastavaksi työksi. Näinpä tilkkukangaskassi sai silloin jäädä odottamaan uutta inspiraatiota.

Uusi inspiraatio nosti päätään viime talven aikoihin, jolloin äitini saama tilkkukangaskassi päätyi minun luokseni. Tilkut olivat toinen toistaan herkullisempia, mutta koska en itsekään ole koskaan ollut kovin taitava ompelija, jäivät tilkut kaapinnurkkaan odottamaan jällen kerran, tällä kertaa minun inspiroitumistani...

Tänään tuli se päivä! Se päivä, jolloin keksin miten voisin hyödyntää vuosikymmenet tarkoitustaan vailla kaapinnurkissa odottavia tilkkuja :) 


Niistä on saatava tietysti Matonkuteita! Matonkuteita! 

Vihdoin tilkkukangasparat pääsevät käyttöön ja esille. Kaikkien näiden tilkkupussissa vietettyjen vuosien jälkeen! 

Ja mikä parasta, vanhasta syntyy jälleen uutta ja isotätimme jatkaa mukanamme matkaansa hänen rakastamassaan käsitöiden ihmeellisessä ja ihanassa maailmassa <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Otan mielelläni vastaan kommentteja tai terveisiä.
Kiitos kun vierailit NoKuLasSa. Toivottavasti palaat pian! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...